Afbeelding
Foto: Richard Semík

Scholieren mogen gratis Dikke Toren op

Algemeen

Alle basisschoolleerlingen van Schouwen-Duiveland mogen dit voorjaar gratis de Dikke Toren beklimmen. Volgens het bestuur van de Stichting Centree, de exploitant, is de Dikke Toren vooral ook voor kinderen hét symbool van ons eiland. 

Het idee ontstond toen de aan de voet van de toren gelegen basisschool ‘Binnen de Veste’ vroeg of zij de toren mochten beklimmen in het kader van hun project ‘Kunstig Zierikzee’. Centree heeft dit initiatief omarmd omdat het educatie en kunst belangrijk vindt en eigenlijk alle basisscholen op het eiland kennis wil laten maken met de Dikke Toren. De leerlingen van groep 6 t/m 8 van basisschool Binnen de Veste zijn dinsdag 16 april als eerste aan de beurt.

Voorafgaand aan de klim krijgen de kinderen uitleg over de geschiedenis van de Dikke Toren door één van de torenwachters, daarna kunnen ze aan de beklimming van 62 meter beginnen. Het beklimmen van de toren zullen de kinderen vooral doen voor het weidse uitzicht over het eiland, de omringende wateren en het middeleeuwse stratenpatroon van de stad.

Op de eerste verdieping kan dan het kunstwerk Blowin’ in The Wind, een kunstwerk van Meg Merkx over de gevolgen van de vervuiling van de zee, worden bewonderd. Op de tweede verdieping is dit jaar de korte film “Het Kraaiennest” te zien, een film die stichting Erfgoedvrienden Zierikzee heeft laten maken over het beleg van Zierikzee in 1304 (www.vriendenerfgoedzierikzee.nl).

Meer nieuws